Welcome to Our Website

Somali’nin geleceğini Türkiye arayacak! Denizden sonra karada da anlaşma

Somali, Afrika Kıtası’nın en doğu ucunda yer yer alıyor; kuzeybatısında Cibuti, güneybatısında Kenya, kuzeyinde Aden Körfezi ve Yemen, doğusunda Hint Okyanusu, batısında ise Etiyopya ile çevrili. Yaklaşık 638 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip olan Afbirak’nın bu ülkesiyle Türkiye arasında petrol ve doğalgaz aramalarında önemli işbirliklerine imza atılıyor.

ORUÇ REİS, SOMALİ AÇIKLARINDA PETROL VE DOĞALGAZ ARAYACAK

Yerli ve milli sismik araştırma gemizi Oruç Reis’in, 5 Ekim’de İstanbul’dan yola çıktı ve bugün Somali’ye ulaştı. Gemi, ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz için sismik çalışma yapacak. Yaklaşık 7 ay sürmesi beklenen faaliyet sırasında Oruç Reis hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler Ankara’da analiz edildikten sonra sonuçlara bağlı olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmalarına başlanacak.

ORUÇ REİS’İ BAKAN BAYRAKTAR KARŞILADI

Somali’nin başkenti Mogadişu’da çeşitli temaslarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Oruç Reis’i karşılayanlar arasındaydı. Törene Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da katıldı.
Bakan Bayraktar, denizdeki arama çalışmalarının yanısıra karada da işbirliği yürütüleceğine ilişkin açıklama yaptı. Bayraktar, Oruç Reis’in Mogadişu Limanı’ndaki karşılama törenindeki konuşmasında, Türkiye-Somali ilişkilerinin çok özel bir niteliğe sahip olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

‘2011’DEN BU YANA SOMALİ HALKININ YANINDA YER ALDIK’

“Tüm uluslararası toplumun adeta terk ettiği Somali’de 2011’den bu yana Türkiye olarak Somali halkının yanında yer aldık. Bundan sonra da çok güçlü bir şekilde yanınızda olmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de gerçekleştirdiği tarihi ziyaretten itibaren Somali’nin egemenliğini, istikrarını tahkim edecek, Somali halkının refahına huzuruna katkıda bulunacak projeler için Türkiye, tüm kurumlarıyla birlikte yoğun ve samimi bir gayret gösteriyor.”

‘SİSMİK ARAMANIN SONUÇLARINA GÖRE SONTAJ BAŞLANACAK’

Bakan Alparslan Bayraktar, tören dolayısıyla da Türkiye ve Somali arasında işbirliğinin geliştirilmesi için gösterilen ortak çaba ve iradenin bir üst seviyeye taşındığını aktardı. Bayraktar, Türkiye ve dünyada birçok projede yer alan TPAO’nun Somali’de petrol ve doğal gaz faaliyetlerinde bulunması amacıyla iki ülke müzakerelerinin 2021’de başladığını anımsattı.
Karşılıklı fayda temelinde yürütülen müzakereler sonucunda iki ülkenin hidrokarbon alanındaki anlaşmayı martta imzaladığını hatırlatan Bayraktar, “18 Temmuz’da Somali deniz alanlarında her biri yaklaşık 5 bin kilometrekarelik alanı kaplayan üç blok için üretim anlaşması imzaladık. Oruç Reis gemimiz yaklaşık 5 bin 750 kilometrekare üç boyutlu sismik arama yapacak. 6 ay sürmesini planladığımız bu sismik arama faaliyetlerinden elde edilen veriler değerlendirildikten sonra sonuçlara bağlı olarak sondaj aşamasına geçeceğiz” diye ifade etti.

TPAO İLE KARADA PETROL-DOGALGAZ ARAMA ANLAŞMASI

Bakan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Somali Petrol İdaresi arasında yeni bir anlaşmanın da imzalanmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Yeni anlaşma ile Somali’nin kara alanlarında da petrol ve gaz arama faaliyetleri yürütüleceğine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Deniz alanlarındaki işbirliğimizi daha da genişletmiş olacağız. Somali’de hem deniz alanlarında hem kara alanlarında elde edilecek başarılar ülkelerimizin enerji güvenliğine ve halklarımızın refahına katkıda bulunacaktır. Enerji alanında gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği sadece Somali’ye değil aynı zamanda bölgesel istikrar ve güvenliğe de katkı sağlayacaktır. Elbette Somali’nin gelişmesine, büyümesine engel olmaya çalışabilirler. Bizim burada olmamızdan rahatsız olanlar olabilirler. Ancak saygıdeğer Cumhurbaşkanı’m, sizlerin ve hükümetinizin ve Somali halkının desteğiyle önümüze çıkabilecek tüm engelleri aşacağımıza yürekten inanıyorum. Bu projenin enerji alanında yeni bir dönem başlatmasını ve işbirliğimizin yeni projelerle ve faaliyetlerle genişleyerek devam etmesini temenni ediyorum.”

BAKAN’DAN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI

Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabından Oruç Reis’i karşılama törenine ilişkin mesaj ve fotoğraflar da paylaştı. Bakan Bayraktar mesajında, “Somali’nin gelişmesini, büyümesini istemeyenlere inat liderlerimizin güçlü iradesi ile önümüze çıkarılabilecek tüm engelleri aşacağımıza yürekten inanıyorum. Somalili kardeşlerimizin bugüne özel bestelediği Gerçek Dostluk Şarkısı’nda dediği gibi “Gerçek dostluk gizlenemez, Türkler Somali’nin derin tarihinin bir parçasıdır, kardeşlik sevgisiyle kök salmış, Somali halkının kalbine yazılmış ve asla silinmeyecek” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK VE MADEN SEKTÖRLERİNE YATIRIM

Enerji Bakanı Bayraktar gün içinde sosyal medya platformu X’te, Mogadişu’daki temaslarına ilişkin paylaşımlarda da bulundu. Bayraktar, Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre ile görüşmesine ilişkin yaptığı paylaşımında, “Gücünü ortak tarihimizden ve halklarımız arasındaki samimiyet ve içtenlikten alan Türkiye-Somali ilişkileri, ortak geliştirdiğimiz projelerle her geçen gün daha da güçleniyor. Biz de sadece petrol ve doğal gaz değil, maden ve elektrik sektörlerine de yatırım yaparak Somali halkının refahına katkı yapmak, dostluğumuzu pekiştirmek istiyoruz” dedi.
Ardından Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud tarafından kabul edildiklerini belirten Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011’de gerçekleştirdiği Somali ziyareti sonrası ivme kazanan iki ülke ilişkilerinin, Oruç Reis gemisinin faaliyetlerine başlamasıyla yeni bir döneme girdiğini kaydetti.
Bayraktar, “İlişkilerimizde ikinci bir milat niteliği taşıyan bu anlaşmanın bundan sonraki işbirliklerimizin de önünü açacağına inanıyorum” diye konuştu.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....